Jeżeli chcesz wspierać nasze działania, to prosimy o pomoc i przekazanie 1% podatku na pomoc i rehabilitację dzieci niepełnosprawnych i wykluczonych społecznie.

Z całego serca dziękujemy

Zespół Fundacji Vademecum

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Obóz terapeutyczny
Termin:
15.07.2018-21.07.2018 r

Dokumenty do pobrania:

1. Umowa-zgłoszenie

2. Ankieta

3. Informacje

4. Oświadczenie rodziców

5. Regulamin ogólny

6. Formularz dawkowania leków

7. Plan/program obozu

8. Karta kwalifikacyjna

Zbiórka w Katowicach o godz 9:00

Zbiórka w Krakowie o godz 11:00

Zbiórka w Tyliczu o godz 15:00

Zapewnienie uczestnikom wypoczynku dostępu do opieki medycznej:

Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej  ul. Boczna 6 w Tyliczu; tel: 18 471 13 25

godziny otwarcia: Poniedziałek-Piątek: 8:00-18:00

Najbliżej tomografię wykonać można w miejscowości Gorlice oddalonej o 31 km, tel 18 355 33 72. Gastroskopia w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia wykonywana jest w jednostce: Pracownia Endoskopii, Krynica-Zdrój Ul. Kraszewskiego 142.

Zapraszamy na Turnus Rehabilitacyjny
Termin:
26.07.2018-8.08.2018 r

Dokumenty do pobrania:

1. Umowa-zgłoszenie

2. Ankieta

3. Informacje

4. Oświadczenie rodziców

5. Regulamin ogólny

6. Formularz dawkowania leków

Daglezja Ośrodek Wczasowo-Szkoleniowy
33-380 Krynica Zdrój, ul. Piękna 23
Turnus usprawniająco-rekreacyjny.

Zapewniamy bardzo bogaty program terapeutyczny i edukacyjny.
Trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad+podwieczorek, kolacja.
Możliwość skorzystania z dofinansowania PFRON i środków zebranych na subkontach.

Organizator: Fundacja Vademecum,   nr wpisu:   OR/24/0010/17

Ośrodek:      Daglezja Sp. z o.o,          nr wpisu:   OD/12/0026/16

Serdecznie zapraszamy na Spotkanie Wigilijkowe - 16.12.2017r o godz. 14:30

Spotkania z Nauką

Drogie dzieci,

Szanowni rodzice i opiekunowie

W czerwcu 2017 ruszamy z nowym projektem - cykl warsztatów naukowych dla dzieci w wieku 5-15 lat.

Cykl składa się z dwunastu spotkań,

z czego dziesięć w Zabrzu w siedzibie fundacji Vademecum, a dwa - wyjazdowe do Krakowa.

Będzie ciekawie, kolorowo i efektownie, a wasze pociechy poznają wiele ciekawych zjawisk przyrodniczych bawiąc się przy tym wyśmienicie

Plan cyklu

Fundacja Vademecum przeszła pierwszy etap i otrzymała po raz drugi szansę uczestnictwa w finałowym etapie konkursu TESCO "Decydujesz, pomagamy".

Każdy klient podczas zakupów w sklepie Tesco może oddać głos na nasz projekt "Ceramika przez duże i małe C"

Wygrana w konkursie zostanie przeznaczona na wyposażenie sali ceramicznej i zajęcia dla dzieci niepełnosprawnych z Autyzmem i Zespołem Aspergera.

Nasz projekt „Ceramika przez duże i małe C” powstał, aby stworzyć miejsce przyjazne dzieciom niepełnosprawnym. Miejsca i warunków do spędzania wolnego czasu. Zaspokaja potrzebę bezpieczeństwa i akceptacji społecznej a tym samym podnoszą ich samoocenę.
Zajęcia ceramiczne to Trening Umiejętności Społecznych szczególnie istotny w przypadku dzieci z ASD. Zajęcia obejmują działania usprawniające motorykę małą, rozluźniające i poprawiające kondycję psychiczną, rozwijają twórcze myślenia, pobudzają do działania i uczą aktywnie spędzać czas, uczą pracy w grupie i pomocy koleżeńskiej.

Projekt daje możliwość rehabilitacji poprzez edukację i zdobywanie nowych umiejętności: tworzenia naczyń i biżuterii ceramicznej.

Każda forma aktywności w grupie jest cenna i na wagę złota – to dzięki zajęciom dzieci z autyzmem uczą się funkcjonowania w grupie – to: ich rehabilitacja – ich świadomość – ich edukacja

Pomóż nam wygrać - Zagłosuj na nasz projekt

Głosowanie potrwa do 3.04.2017,  oddawać głosy można w trzech sklepach wrzucając żetony do specjalnych urn.
Tesco Gliwice ul. Wielicka 8 Sośnica
Tesco Gliwice ul. Pszczyńska 315 Europa Centralna
Tesco Zabrze ul. Piłsudskiego 9

#DECYDUJESZPOMAGAMY

O NAS - NASZA MISJA

Fundacja "VADEMECUM" została ustanowiona w dniu 25 sierpnia 2014 roku aktem notarialnym. Po rejestracji w Krajowym Rejestrze Sądowym oraz po nadaniu numerów NIP i Regon  w dniu 15 października 2014 r. rozpoczęła swoją działalność.

Naszymi celami są:

1. Wszechstronne działanie i wspieranie rozwoju oraz funkcjonowania społecznego dzieci i dorosłych z różnymi dysfunkcjami, pomoc ich rodzinom.

2. Propagowanie wiedzy i kształtowanie postaw zrozumienia oraz akceptacji dla problemów związanych z różnymi dysfunkcjami.

3. Rozwój kultury, nauki, edukacji, sportu, turystyki, oświaty i wychowania.

4. Ochrona i promocja oraz profilaktyka zdrowia.
5. Inicjowanie i wspieranie działań na rzecz profilaktyki i rozwiązywania problemów społecznych w szczególności bezrobocia, patologii, uzależnień i ubóstwa.

6. Współpraca ze wszystkimi osobami, instytucjami pracującymi na rzecz dzieci oraz ich edukacja.

7. Rozwój i wspieranie różnych metod terapii i rehabilitacji oraz tworzenie i prowadzenie placówek i ośrodków specjalistycznej pomocy.

8. Organizowanie wypoczynku.

Powyższe cele realizowane są poprzez:

1. Działalność informacyjną mającą na celu przybliżenie problemów osób z różnymi dysfunkcjami. Wydawanie własnych, samodzielnych publikacji i czasopism włączając Internet.

2. Wydawanie materiałów reklamowych, plakatów, katalogów, fotografii.

3. Organizacja i prowadzenie kampanii reklamowych.

4. Produkcję nagrań wideo, programów telewizyjnych i reklam telewizyjnych.

5. Badanie opinii publicznej w kwestiach zagadnień gospodarczych i społecznych oraz analizę statystyczną uzyskanych wyników.

6. Pomoc w poszukiwaniu pracy dorosłym oraz w zmianie kwalifikacji zawodowych.

7. Prowadzenie grup wsparcia.

8. Wypowiadanie się publicznie w sprawach związanych z celami stowarzyszenia.

9. Współpracę z organami administracji państwowej i samorządowej, środkami masowego przekazu oraz osobami publicznymi i instytucjami w Polsce i za granicą.

10. Pozyskiwanie środków na realizacje celów statutowych poprzez zbiórki publiczne oraz własną działalność.

11. Tworzenie i prowadzenie grup wolontarystycznych.

12. Wspieranie finansowe i rzeczowe osób, a w szczególności dzieci i ich rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej.

13. Udzielanie porad i pomocy prawnej. Reprezentowanie i obronę interesów osób w relacji z instytucjami państwowymi, organizacjami samorządowymi i społecznymi.

14. Inspirowanie i organizowanie przedsięwzięć integrujących społecznie dzieci i dorosłych takich jak imprezy o charakterze kulturalnym, sportowym, rekreacyjnym, organizowanie imprez takich jak konkursy, wystawy, aukcje, loterie.

15. Organizacja imprez turystycznych.

16. Organizowanie wypoczynku oraz wymiany w tym międzynarodowej dla dzieci i ich rodzin.

17. Propagowanie, organizowanie sympozjów, kongresów, konferencji, zjazdów naukowych, spotkań warsztatów oraz kursów szkoleniowych dla wszystkich osób zainteresowanych pomocą w realizacji celów statutowych oraz uczestniczenie w nich.

18. Prowadzenie działalności edukacyjnej, wychowawczej i profilaktycznej, służącej zapobieganiu patologiom społecznym, przeciwdziałaniu dyskryminacji oraz promującej zdrowie i zdrowy styl życia.

19. Tworzenie i prowadzenie różnego rodzaju placówek i ośrodków specjalistycznej pomocy.

20. Prowadzenie wychowania przedszkolnego.

21. Inicjowanie i prowadzenie poradnictwa oraz różnorodnych form terapii i pomocy dzieciom i dorosłym a także ich rodzinom i opiekunom.