Jeżeli chcesz wspierać nasze działania, to prosimy o pomoc i przekazanie 1% podatku na pomoc i rehabilitację dzieci niepełnosprawnych i wykluczonych społecznie.

Zachęcamy do przygotowanego formularza Rozlicz PIT Online

Z całego serca dziękujemy

Zespół Fundacji Vademecum

Darmowy Program PIT dostarcza
Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych w ramach projektu dla OPP

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na Turnus Rehabilitacyjny
Termin:
11.08.2019-24.08.2019 r

Dokumenty do pobrania:

1. Umowa-zgłoszenie

word

2. Ankieta

word

3. Plan turnusu

4. Oświadczenie rodziców

5. Regulamin ogólny

6. Formularz dawkowania leków

Dom Wczasowy HALNY

ul. Sądelska 59/59B; 34-531 Murzasichle

plakat turnus Murzasichleplakat turnus Murzasichle

Turnus usprawniająco-rekreacyjny.

Zapewniamy bardzo bogaty program terapeutyczny i edukacyjny.
Trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad+podwieczorek, kolacja.
Możliwość skorzystania z dofinansowania PFRON i środków zebranych na subkontach.

Fundacja Vademecum posiada wpis do Rejestru Organizatorów Turnusów Rehabilitacyjnych, w których uczestniczą osoby niepełnosprawne korzystające z dofinansowania ze środków PFRON,

Organizator: Fundacja Vademecum,   nr wpisu:   OR/24/0010/17, ważny do 20.06.2020

Ośrodek DW HALNY jest zarejestrowany w rejestrze ośrodków Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego

Ośrodek:    Dom Wczasowy HALNY     nr wpisu:   OD/12/0039/18, ważny do 18.09.2021

W związku z tym możliwe jest uzyskanie dofinansowania z PCPR?MOPS/MOPR.

*Istnieje również możliwość dofinansowania pobytu na turnusie z różnych fundacji, zebranych środków na subkoncie, funduszów świadczeń socjalnych z zakładów pracy, przez prywatnych darczyńców

Serdecznie zapraszamy na Spotkanie Wigilijkowe - 16.12.2017r o godz. 14:30

Spotkania z Nauką

Drogie dzieci,

Szanowni rodzice i opiekunowie

W czerwcu 2017 ruszamy z nowym projektem - cykl warsztatów naukowych dla dzieci w wieku 5-15 lat.

Cykl składa się z dwunastu spotkań,

z czego dziesięć w Zabrzu w siedzibie fundacji Vademecum, a dwa - wyjazdowe do Krakowa.

Będzie ciekawie, kolorowo i efektownie, a wasze pociechy poznają wiele ciekawych zjawisk przyrodniczych bawiąc się przy tym wyśmienicie

Plan cyklu

Fundacja Vademecum przeszła pierwszy etap i otrzymała po raz drugi szansę uczestnictwa w finałowym etapie konkursu TESCO "Decydujesz, pomagamy".

Każdy klient podczas zakupów w sklepie Tesco może oddać głos na nasz projekt "Ceramika przez duże i małe C"

Wygrana w konkursie zostanie przeznaczona na wyposażenie sali ceramicznej i zajęcia dla dzieci niepełnosprawnych z Autyzmem i Zespołem Aspergera.

Nasz projekt „Ceramika przez duże i małe C” powstał, aby stworzyć miejsce przyjazne dzieciom niepełnosprawnym. Miejsca i warunków do spędzania wolnego czasu. Zaspokaja potrzebę bezpieczeństwa i akceptacji społecznej a tym samym podnoszą ich samoocenę.
Zajęcia ceramiczne to Trening Umiejętności Społecznych szczególnie istotny w przypadku dzieci z ASD. Zajęcia obejmują działania usprawniające motorykę małą, rozluźniające i poprawiające kondycję psychiczną, rozwijają twórcze myślenia, pobudzają do działania i uczą aktywnie spędzać czas, uczą pracy w grupie i pomocy koleżeńskiej.

Projekt daje możliwość rehabilitacji poprzez edukację i zdobywanie nowych umiejętności: tworzenia naczyń i biżuterii ceramicznej.

Każda forma aktywności w grupie jest cenna i na wagę złota – to dzięki zajęciom dzieci z autyzmem uczą się funkcjonowania w grupie – to: ich rehabilitacja – ich świadomość – ich edukacja

Pomóż nam wygrać - Zagłosuj na nasz projekt

Głosowanie potrwa do 3.04.2017,  oddawać głosy można w trzech sklepach wrzucając żetony do specjalnych urn.
Tesco Gliwice ul. Wielicka 8 Sośnica
Tesco Gliwice ul. Pszczyńska 315 Europa Centralna
Tesco Zabrze ul. Piłsudskiego 9

#DECYDUJESZPOMAGAMY

Witajcie na stronie Klubu Rodziców "Silniejsi Razem"

Klub zrzesza Rodziców dzieci niepełnosprawnych bez względu na rodzaj niepełnosprawności. Jest miejscem, gdzie spotkasz ludzi podobnych do siebie, borykających się często z tymi samymi problemami co TY. Rodziców, którzy nie tracą pogody ducha, przyjacielskich, rozumiejących innego człowieka, a nade wszystko wrażliwych na potrzeby drugiego Człowieka. W Klubie spędzisz miłe chwile przy kawie i ciastku, a co najważniejsze w dobrym towarzystwie. Oprócz rozrywki i przyjemnego spędzenia czasu dowiesz się "co w trawie piszczy" na temat spraw, które bezpośrednio Ciebie i Twojego dziecka dotyczą. Jednym słowem łączymy przyjemne z pożytecznym!!!

A co jeżeli mieszkasz daleko i nie możesz do nas przyjechać? Dla Ciebie oferujemy wirtualne spotkania w Klubie na Facebooku (grupa zamknięta), gdzie dowiesz się o wszystkim co się u nas dzieje. Osobistego kontaktu nie gwarantujemy, ale atmosferę taką jak w "realu" z pewnością tam znajdziesz :) A może choć czasem uda Ci się do nas wpaść?

Zapraszamy :)

Pola oznaczone * są wymagane.

Mając na uwadze konieczność zapewnienia bezpieczeństwa przetwarzania i ochrony powierzanych danych osobowych, Fundacja "VADEMECUM"  przetwarza w trybie art. 23 ust. 1 pkt 3 i 5 oraz art. 27 ust. 2 pkt 4 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2014 r., poz. 1182 z późń. zm.) dane osobowe w celu realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą, jak również, gdy, jest to niezbędne dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez administratorów danych albo odbiorców danych, a przetwarzanie nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą oraz na podstawie art. 24 ust. 1 przywołanego przepisu informuje, że:

1.  administratorem danych jest Fundacja "VADEMECUM" 41-809 Zabrze, ul. Sikorskiego 85 woj. śląskie; Sąd Rejonowy w Gliwicach Wydział X Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000526339 ;  NIP 6482772163; REGON: 243688324
  2.  podawanie danych jest dobrowolne
  3.  dane nie są udostępniane innym podmiotom
  4.  osoby, których dane są zbierane posiadają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Regulamin Klubu Rodzica "SILNIEJSI RAZEM" Kliknij tutaj

Klub Rodziców wspiera merytorycznie Fundacja MIERZ WYŻEJ