Po raz kolejny nasza Fundacja została doceniona i otrzymała dofinansowanie w ramach konkursu FIO - Śląskie Lokalnie 2016. Obecnie realizujemy założenia projektowe i łamiemy bariery architektoniczne.

FIO 2016 - Łamiemy barieryFIO 2016 - Łamiemy bariery

Kolejna dobra wiadomość i kolejny sukces. W ramach konkursu FIO - śląskie lokalnie 2015 otrzymaliśmy środki na remont pomieszczenia.

ADAPTACJA LOKALU NA POTRZEBY WARSZTATÓW DLA DZIECI Z AUTYZMEM I ZESPOŁEM ASPERGERA

FIO - Śląskie Lokalnie 2015FIO - Śląskie Lokalnie 2015

Przed remontem

w trakcie prac

w trakcie pracw trakcie praczakończenie

efekt końcowy

Efekt końcowyEfekt końcowy

'MALI ODKRYWCY POZNAJĄ SWOICH PRZODKÓW"

Zadanie finansowane jest ze środków zadysponowanych przez właściciela Centrum Handlowego Europa Centralna z projektu Funduszu Małych Grantów Europy Centralnej.

MALI ODKRYWCY POZNAJĄ SWOICH PRZODKÓW  - 06.12.2014 r.

W dniu 6 grudnia br. Fundacja „Vademecum” z Zabrza zorganizowała wyjazd na wycieczkę do Krasiejowa dla 15 dzieci z terenu Zabrza w ramach projektu „Mali Odkrywcy poznają swoich przodków”. Jej organizacja możliwa była dzięki Funduszowi Małych Grantów Europy Centralnej.

Projekt skierowany był do dzieci z rodzin o niskich dochodach oraz dzieci niepełnosprawnych, dla których tak atrakcyjna forma edukacji połączonej w wypoczynkiem nie jest dostępna. Kandydatów do wyjazdu wyłoniono we współpracy z dyrektorami czterech szkół podstawowych.

W czasie wyjazdu dzieci zwiedziły Park Nauki i Ewolucji Człowieka oraz Jurapark. Wcielili się w rolę temponautów, którzy wehikułem czasu cofnęli się do czasów początków życia na Ziemi, jak również odbyli wirtualną podróż promem kosmicznym. Dowiedzieli się o rozwoju pisma, narzędzi i naczyń, spotkali się z najstarszą na świecie  mumią ludzką, jak również odwiedzili grobowiec książęcy pochodzący z czasów kultury przeworkiej.

W Juraparku uczestnicy projektu spotkali się oko w oko w dinozaurami, odwiedzili pawilon paleontologiczny, jak również oceanarium oraz zaliczyli wyprawę batyskafem w głąb oceanu sprzed milionów lat.

Wrażeń nie brakowało, a uśmiechnięte buzie i deklaracja chęci skorzystania z kolejnych projektów pozwalają stwierdzić, że wycieczka należała do bardzo udanych.